Τελωνείο

Τελωνείο

Η Σύρος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσόγειου και ο κορυφαίος και βασικός ναυτικός κόμβος μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Αυτή η μεγάλη και γρήγορη ναυτιλιακή ανάπτυξη που σημειώθηκε στην Ερμούπολη, τον ναυτιλιακό αυτόν κόμβο του Αρχιπελάγους, εμμέσως μετά την εθνική παλιγγενεσία, φυσικό ήταν να έχει άμεση επίδραση στην καλλιέργεια και στην εμπορία και στην πρόοδο της ναυτιλίας και βιομηχανίας ή και αντιστρόφως.


Ναυτιλία και εμπόριο στην Ερμούπολη είχαν συνυφανθεί αλληλοεξαρτώντο και αλληλοεπηρεάζωντο.Επόμενο λοιπόν της γρήγορης αυτής ανάπτυξης ήταν και η θεμελίωση ειδικών κτηρίων συγχρόνων για την εποχή εκείνη που θα διευκόλυναν το καλπάζων κυριολεκτικά εμπόριο.


Αποφασίστηκε να ιδρυθεί ένα Τελωνείο ώστε τα πλοία που ερχόταν και έφευγαν να ελέγχονται, να πληρώνουν τα σχετικά ποσά διέλευσης και να ελέγχονται  τα φορτία και προϊόντα. Το Τελωνείο της Ερμούπολης αποτελούσε μια από τις κυριότερες προσόδους του νεότερου Ελληνικού κράτους και στην Ερμούπολη τον σημαντικότερο ναυτιλιακό κόμβο της Μεσόγειου αποτελούσε αναμφίβολα μια πλούσια, αστείρευτη πηγή για τον ισχνό προυπολογισμό μιας Ελλάδας ρημαγμένης από την επανάσταση και την επί αιώνες καταστρατήγηση από τους κατακτητές του οποιουδήποτε δημοσίου κέρδους και πλούτου της.


Με την προτροπή του τότε δημογέροντα της Ερμούπολης Λουκά Ράλλη και «δαπάνη Βασιλική» αποφασίζεται κατά την επίσκεψιν της ιδίας της αυτού μεγαλειότητος της Αντιβασιλείας στην Ερμουπόλη, το έτος 1833 και «εν ωφελεία της εν Σύρο εμπορίας η οικοδόμηση του κτηρίου των Αρχείων Της Διαμετακομισεως και των Αποθηκών του Τελωνείου καθώς και του Φάρου «που σηματοδοτούσε το στόμιον του σημαντικότερου εμπορικού λυμένος της Ελλάδος» την εποχή εκείνη. «Των επί δασμω Αρχειων τε και Αποθηκων, ως και του εν τω στόμιο του λυμένος Φάρου, Ασφάλειας ένεκα των καταπλέοντων.

Η Τελετή θεμελιώσεως και των δυο (Τελωνείο και Φάρο) έγινε στις 25 Ιανουαρίου 1834, πρώτη επέτειο από την άφιξη του βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα.


Το Τελωνείο Της Ερμουπόλεως είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο της νεωτέρας Ελλάδος.
Στον πανηγυρικό του λόγο για την θεμελίωση του κτιρίου, ο τότε Νομάρχης Κυκλάδων Ιάκωβος Ριζος – Νερωλος, μεταξύ άλλων σημειώνει « Σήμερον δια πρώτην φοράν θέτονται θεμέλια Βασιλικών οικοδομών χρησιμωτατων εις το εμπόριον και εις τινα τόπον, εις την Ερμουπολιν της οποίας τον πολιούχων Ερμην κι αυτός ο βροτολοιγος Αρης εισεβασθη»
Πρέπει εδώ να σας πω και να προσέξετε κάτι πολύ σημαντικό που θα πρότεινα να μην το ξεχάσετε πότε.

Date

22 Ιανουαρίου 2015

Categories

Παραλία Ερμούπολης
© 2016 Μανώλης Αργυρός - JoomShaper

Search